Gå direkt till innehåll
Dennie Karlsson, CISO, Dustin.
Dennie Karlsson, CISO, Dustin.

Nyhet -

AI skapar nya möjligheter för IT-bedragarna – så minskar du risken att drabbas av angrepp under semestern

Under våren har AI varit på allas läppar och med AI kommer många möjligheter. Möjligheter som även IT-bedragarna ser till att dra nytta av. Risken för IT-bedrägerier ökar dessutom generellt under semestertider. Det går dock att minska risken för angrepp och här tipsar Dennie Karlsson, CISO på Dustin, om vad du själv kan göra för att undvika att du eller ditt företag drabbas av IT-angripare under sommarsemestern.

– Generativ AI, det vill säga AI som används i syfte att skapa texter, bilder, nätverkskod etcetera, har gett IT-bedragarna nya möjligheter. Med hjälp av tekniken går det snabbt att till exempel skriva en phishing-kampanj som är skräddarsydd för ett specifikt företag, säger Dennie Karlsson, CISO Dustin.

Risken för IT-bedrägerier är särskilt stor hos de företag som saknar en egen säkerhetsavdelning och övervakning dygnet runt. Phishing är en av de vanligaste attackmetoderna och under semestertider ökar antalet phising-mejl. Metoden går ut på att lura mottagaren att öppna ett dokument, besöka en webbplats eller ladda ner en fil genom att klicka på en länk. Syftet är att komma åt pengar och lösenord. Ofta ser mejlen ut att komma från exempelvis företagets VD och mottagaren uppmanas att agera snabbt.

Behåll lugnet och använd STAR-metoden
– Får man den här typen av mejl är det viktigt att behålla lugnet. Gör inget förhastat och klicka inte på någon länk eller agera på de krav som uppmanar till skyndsamt agerande. Var uppmärksam om du får ett mejl eller sms där du uppmanas att klicka på en länk och tänk till en extra gång innan du eventuellt agerar, säger Dennie Karlsson.

Är man osäker är STAR-metoden bra att utgå ifrån. STAR står för: Stopp, Tänk, Fråga (Ask) och Rapportera.

– STAR-metoden är en effektiv metod för att minska IT-angrepp. Stanna upp och klicka inte vidare eller utför någon annan åtgärd. Tänk en extra gång och bedöm risken baserat på vad du vet. Fråga någon för att få en åsikt till och rapportera misstänkt IT-angrepp, avslutar Dennie Karlsson.

Ämnen

Kontakter

Karin Tränk

Karin Tränk

Presskontakt Press & PR Manager +46 73 850 54 85
Eva Ernfors

Eva Ernfors

Presskontakt Head of Communication +46 70 258 62 94

Fredrik Sätterström

Presskontakt Head of Investor Relations +46 70 510 10 22